Gin 1689

Het begint in 1689 als Willem III van Oranje vanuit Nederland naar Londen reist en een Nederlandse drank met zich meebrengt; Gin! 

Het was een succes. Een GROOT succes. Het zou kunnen dat je er over gehoord hebt…..

Je zou niet zeggen dat de oprichters van 1689 Gin veel gemeen hebben met koning Willem III, hij was tenslotte een 17de -eeuwse monarch en wij zijn twee vrienden uit de 21ste eeuw, maar vanaf 2016 zijn we wel hetzelfde avontuur aangegaan: geïnspireerd om dezelfde authentieke gin van toen weer te doen herleven, gemaakt volgens het originele recept uit 1689, opnieuw een hit maken.

Na een zoektocht van 18 maanden, vonden we op de afdeling zeldzame boeken in de British Library eindelijk een van de eerste gin recepten (noem ons maar gewoon Gindiana Jones and the Raiders of the Lost Recipe).

Alleen liepen we tegen een probleem aan. Alle ingrediënten stonden netjes omschreven…maar de hoeveelheden stonden in code. Je hoort het goed: code.

De schrijvers van het boek, The Company of Distillers of London, hadden het recept versleuteld om er zeker van te zijn dat alleen hun eigen leden het recept konden reproduceren. Geweldig nieuws voor de gin makers uit 1689, maar meer dan drie eeuwen later slecht nieuws voor ons.

Wat er op volgde was een verwoede strijd om de code te kraken. Zou de puzzel ooit kunnen worden opgelost? Zou het geheim in vergetelheid raken? Zou de wereld nooit meer de gin kunnen proeven waar het allemaal mee begon…?

Niet voor één gat te vangen, keerden we terug naar Nederland waar we in Schiedam, de stad waar gin zijn oorsprong vindt, de hulp inriepen van een van de oudste en meest ervaren Nederlandse stokerijen om de gin te reproduceren door alleen gebruik te maken van de ingrediënten lijst uit 1689 en hun eeuwenlange expertise op het gebied van sterke drank.


1689 Gin in Silver Partner Sponsor van de NBC met:


1689 Pink GinGin_1689_logo.jpg


PINK.jpeg

1689 Dutch Pink Gin


Een blozende expressie gebaseerd op het originele 1689 gin recept dat diep in de catacomben van de British Library werd gevonden. Aardbeien en frambozen zijn toegevoegd aan het distillatie proces, waardoor de sterkedrank een roze gloed en een fruitige smaak krijgt: de originele fruitige gin!

Ingrediënten

Een Nederlandse sterke drank die op Engelse wijze is gemaakt. Gin 1689 is van oorsprong een op jenever gebaseerde gin. De Queen Mary editie voegt daar een natuurlijke sappige aardbei- en zurige framboossmaak aan toe voor een lichte jam-achtige smaak met een vleugje kruidigheid, gevolgd door een droge en soepele jenever-afdronk.

Omschrijving

Drie eeuwen nadat gin voor het eerst op Britse bodem belandde, als deel van Willem III van Oranje’s Glorieuze Revolutie, vond The Amsterdam Craft Gin Company het de moeite waard om de geschiedenis te herhalen en het authentieke (gecodeerde, maar daarover later meer) 17de -eeuwse recept te gebruiken dat zij hadden gevonden in de archieven van de British Library.  

Met de hulp van de legendarische meester-stoker Herman Jansen en de oudste Nederlandse stokerij uit Schiedam, plozen zij het eeuwenoude recept uit dat de Britse eilanden in 1689 had veroverd en bliezen zij nieuw leven in hetzelfde 350 jaar oude recept XXXIII van ‘The Distiller of London’.

De Queen Mary editie is genoemd naar de vrouw van Willem III van Oranje en is gebaseerd op een voetnoot die gevonden werd op het originele recept: het toevoegen van aardbeien en frambozen aan onze originele Gin 1689. Gecombineerd met de jenever, rode kweepeer en pippin (appel) zorgt dit voor een roze getinte drank met een geweldige fruitige smaak…..de originele fruitige gin!